دکتر اعظم غیبی / انواع سونوگرافی / سونوگرافی سینه و علت انجام آن
۷ دقیقه
سونوگرافی پستان و علت انجام آن

سونوگرافی سینه و علت انجام آن

آنچه می خوانید...

سونوگرافی سینه یک آزمایش تصویربرداری است که پزشک از امواج صوتی برای مشاهده داخل سینه ها استفاده می کند. این کار به پزشک کمک می کند تا مشکلات سینه را در ابتدا تشخیص دهد. سونوگرافی سینه روشی ایمن و غیر تهاجمی بوده که از اشعه ایکس استفاده نمی‌کند و ابتدا این روش برای کمک به تشخیص توده های پستانی یا سایر ناهنجاری هایی که ممکن است پزشک در زمان معاینه فیزیکی، ماموگرافی یا ام آر آی از سینه یافته است، استفاده شود.

سونوگرافی سینه

در طی سونوگرافی سینه، سونوگرافیست ممکن است از روش های داپلر برای ارزیابی استفاده کند که به پزشک اجازه می‌دهد تا ببیند خون به چه میزان در نواحی سینه جریان دارد. این کار ممکن است اطلاعات بیشتری درمورد علت ایجاد توده فراهم کند. همچنین این آزمایش اغلب زمانی استفاده می شود که علایم خاصی مشاهده شده باشد.

سونوگرافی سینه چگونه است؟

نحوه انجام سونوگرافی پستان بدین صورت است که، شما ممکن است سونوگرافی سینه را به صورت سرپایی یا بصورت رفتن به بیمارستان انجام دهید. روش انجام آزمایش بسته به شرایط شما و عملکرد ارائه دهنده سونوگرافیست ها متفاوت است. به طور کلی، سونوگرافی سینه این مراحل را دنبال می کند:

سونوگرافی سینه می بایست در بهترین مرکز سونوگرافی در تهران انجام داده شود به منظور شروع سونوگرافی از بیمار خواسته می شود لباس خود را بالا کشیده و جواهرات را باز کرده سپس روی میز امتحان به پشت دراز بکشد.

در طی انجام این سونوگرافی لازم است تا بازوی خود را بالای سر خود در سمت سینه بالا بیاورید و بعد یک ژل شفاف مخصوص روی سینه زده می شود و با مبدل سونوگرافی شروع می شود، همزمان پزشک تصویر بافت های سینه را در مانیتور مشاهده می نماید. پس از انجام آزمایش، سونوگرافیست ژل را پاک می کند.

اغلب این نوع سونوگرافی ۱۰ تا ۱۵ دقیقه طول خواهد کشید البته اگر نیاز به برداشت نمونه باشد این زمان افزایش پیدا می کند. پس از سونوگرافی سینه، رادیولوژیست تصاویر را تفسیر می کند و جواب سریعا در اختیار بیمار قرار می گیرد، در مواردی رادیولوژیست درخواست تصویر دیگری از قسمت های دیگر سینه می دهد.

بیشتر بخوانید=> تفاوت سونوگرافی سینه و ماموگرافی

آنچه باید پیش از سونوگرافی پستان بدانید

ممکن است در ابتدا خواسته شود که یک فرم رضایت نامه را امضا کنید که اجازه انجام آزمایش را می دهد. فرم را با دقت بخوانید و اگر چیزی واضح نیست سوال بپرسید. لازم نیست قبل از آزمایش از خوردن یا نوشیدن اجتناب کنید. همچنین برای کمک به آرامش به دارو نیاز نخواهید داشت.

در روز آزمایش نباید هیچ لوسیون، پودر یا مواد دیگری را روی سینه های خود بزنید. لباس هایی بپوشید که بتوانید راحت آن را در بیاورید یا لباسی بپوشید که به رادیولوژیست یا تکنسین اجازه می دهد به قفسه سینه شما برسد. در طول آزمایش ژلی که روی پوست شما گذاشته می‌شود، لباس را لک نمی‌کند.

همچنین باید هر دستورالعمل دیگری که سونوگرافیست به شما می دهد تا آماده شوید را دنبال کنید.

سونوگرافی سینه در چه مواردی انجام می شود؟

سونوگرافی ممکن است در موارد زیر استفاده شود:

  • اغلب برای بررسی اینکه ممکن است مشکلی درماموگرافی یا معاینه فیزیکی پستان پیدا شود و برای مشخص کردن موقعیت کیست یا تومور در صورت وجود داشتن آنها، انجام می شود.
  • اگربافت سینه متراکم باشد ، برای مشاهده دقیق‌ تر یک ناحیه مشکوک که در ماموگرافی قادر به دیدن بافت آن نیست.
  • خانم هایی که حامله هستند میتوانند سونوگرافی سینه انجام دهند ، این امر برای جنین ایمن تراست زیرا درسونوگرافی از اشعه استفاده نمیشود.
  • خانم هایی که کمتر از ۲۵ سال سن دارند.
  • از سونوگرافی سینه برای بررسی غدد لنفاوی مجاور، کمک به هدایت سوزن در طول بیوپسی یا برداشتن مایع از کیست ممکن است استفاده شود.

مزایای سونوگرافی سینه

از جمله مزایای بارز انجام سونوگرافی سینه به شرح زیر می باشد:

  • یک روش غیرتهاجمی و بدون درد می باشد.
  • استفاده از این روش می‌تواند بافت‌های نرم موجود را نیز به‌ طور دقیق برسی کند و این امکان در تصویربرداری با اشعه ایکس ممکن نیست.
  • استفاده از امواج به‌جای اشعه می‌تواند در صورت متراکم بودن بافت پستان، داده‌های مناسبی در مورد توده در اختیار پزشک قرارمیدهد به علاوه استفاده ازاین روش تصاویررا در لحظه بدست می آورد و می‌توان به کمک آن به نمونه ‌برداری از طریق بیوپسی پرداخت.

خطرات سونوگرافی سینه چیست؟

خطرات سونوگرافی سینه خیلی نادر است تنها خطری که در سونوگرافی وجود دارد اما ممکن است توده‌های کوچک یا تومورهای جامدی را که معمولاً با ماموگرافی یافت می‌شوند، در سونوگرافی سینه نشان داده نشود. چاق بودن یا داشتن سینه های بسیار بزرگ ممکن است دقت سونوگرافی سینه را کاهش دهد.

با توجه به وضعیت سلامتی خاص خود ممکن است خطراتی داشته باشید، حتماً قبل از انجام عمل در مورد هر گونه نگرانی که دارید با پزشک متخصص صحبت کنید.

بهترین زمان انجام سونوگرافی سینه

بهترین زمان انجام سونوگرافی سینه

باید توجه کنید داشته باشید که بهترین زمان برای معاینه و سونوگرافی سینه بعد از پایان دوره پریودی به صورت ماهانه است و سونوگرافی سینه در زمان پریود نباید انجام شود زیرا بعد از قاعدگی هورمون ها افت می کنند تورم و افتادگی سینه از بین می رود و توده ها به راحتی قابل تشخیص می شوند.

مناسب ترین زمان برای انجام سونوگرافی هر ۶ ماه یکبار می باشد.

آیا سرطان سینه با سونوگرافی قابل مشاهده است!

در حال حاضر سرطان سینه یکی از بیماری های شایع در ایران است که اغلب بیماران میانگین سنی بین ۲۰ تا ۲۵ سال را دارند چرا که سن یائسگی در خانم ها کاهش یافته است. همان طور درسنین پایین به دلیل تراکم بافت سینه ماموگرافی تصویر خوبی ارائه نمی دهد و تصویر توده پستان غیر ممکن می شود برای تشخیص کیست در بیماران جوان سونوگرافی سینه نیاز است.

پزشکان توصیه می کنند افرادی که در خانواده شان، سابقه بیماری سرطان سینه داشته اند باید هر چند مدت برای تست به پزشک مراجعه کنند. معمولاً افرادی که سابقه سرطان سینه در مادرانشان دارند در سنی کمتر از سن مادرشان دچار سرطان می شوند ولی به طور کلی برای تمام زنان ۴۰ ساله غربالگری لازم است انجام شود.

تفسیر سونوگرافی پستانها

پزشکان از همان ابتدا سیستم استانداردی برای توصیف نتایج ماموگرافی، سونوگرافی سینه و ام آر آی سینه استفاده می کنند. این سیستم به نام سیستم گزارش و داده تصویربرداری پستان یا (BI-RADS)  است که نتایج را به دسته‌هایی با شماره ۰ تا ۶ مرتب می‌کند.

با مرتب‌سازی نتایج دراین دسته‌ها، پزشکان می‌توانند آنچه را که در سونوگرافی پیدا می‌کنند با استفاده از کلمات و اصطلاحات مشابه توصیف کنند. این امر باعث می شود که ارتباط در مورد نتایج این آزمون و پیگیری بعد از آزمایش ها بسیار آسان تر شود.

برای درک جزئیات بیشتر در مورد دسته‌های ((BI-RADS، به تفسیر جواب ماموگرافی خود مراجعه کنید. در حالی که دسته‌ها برای هر یک از این تست‌های تصویربرداری یکسان هستند، مراحل بعدی توصیه ‌شده بعد از این آزمایش‌ها ممکن است متفاوت باشد.

خلاصه مطلب

سونوگرافی سینه یک آزمایش بی خطر و بدون درد برای بررسی نواحی هدف بافت پستان است. سونوگرافی سینه تصاویر دقیقی از بافت پستان ارائه می دهد و می تواند به پزشک شما در تشخیص کیست یا توده درسینه کمک کند. اگرسینه‌هایی با بافت متراکم دارید یا سابقه خانوادگی سرطان پستان دارید، از پزشک خود برای برسی این خطرات کمک بخواهید.همچنین میتوانید برای برسی دقیق از وضعیت سلامت پستان های خود به سونوگرافی طنین مراجعه کنید.

لوگو دکتر اعظم غیبی

مرکز سونوگرافی و رادیولوژی طنین

دکتر اعظم غیبی
متخصص رادیولوژی، سونوگرافی، MRI و CT scan
فلوشیپ تصویربرداری پستان، زنان، بارداری
CERTIFICATION اکوکاردیوگرافی جنین و FMF انگلستان

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

sixteen − six =