فیستولوگرافی یکی از روشهای متداول برای بررسی و تشخیص فیستول در ناحیه مقعد است. فیستول موجب ایجاد عفونت و آبسه در کانال مقعد میشود. این عارضه ممکن است درد بسیاری را به هنگام دفع مدفوع ایجاد کند. بنابراین اقدام اولیه برای درمان، انجام تصویربرداری از مقعد است. در این مقاله قصد داریم به بررسی مزایا، علل و نحوه انجام فیستولوگرافی بپردازیم.
بیشتر بخوانید: رادیوگرافی دیجیتال
فیستولوگرافی چیست؟
فیستولوگرافی یکی از روشهای درمانی کاملا موثر برای درمان فیستول است. این روش درمانی در واقع نوعی آزمایش اشعه ایکس به شمار میرود که طی آن مسیر فیستولها بررسی میشود در این آزمایش ماده حاجب وارد بافت فیستول شده تا تعداد و اندازه آن قابل تشخیص باشد. فیستولوگرافی بدون درد بوده و دوران نقاهت خاصی ندارد.
بیشتر بخوانید: رادیولوژی قفسه سینه
مزایای فیستولوگرافی
فیستولوگرافی مزایای بسیاری در درمان و تشخیص وجود یک یا چند فیستول در مقعد دارد در ادامه به مهمترین مزایای که این تکنیک درمانی دارد اشاره خواهیم کرد:
مهمترین مزایای فیستولوگرافی، کنترل عفونتها و ترشحات ناحیه مقعد و به حداقل رساندن آبسه های موجود در مقعد است.
فیستولوگرافی دوران نقاهت خاصی ندارد و فرد پس از آن میتوانید امور روزمره خود را انجام دهد.
اشعهای ایکسی به کار رفته در فیستولوگرافی، بسیار کنترل شده و کم است بنابراین عوارض جانبی بسیاری پایینی برای بدن دارد.
بیشتر بخوانید: سونوگرافی چهار بعدی
یکی دیگر از مزایای فیستولوگرافی بدون درد بودن آن است.
تصاویر در فیستولوگرافی از دقت و وضوح بالایی برخوردار است.
یکی دیگر از مزایای فیستولوگرافی بزرگنمایی تصاویر به روش دیجیتال است و این بزرگنمایی موجب تشخیص صحیح و تعیین بهترین درمان برای بیمار میشود.
مهمترین دلیل انجام فیستولوگرافی
تشخیص بیماری فیستول از اصلیترین دلیلی انجام فیستولوگرافی برای بیماران است. پزشکان برای این که بهترین راهکار درمانی را برای بیماری انتخاب کنند به نتایج تصویربرداری و آزمایشات مقعدی نیاز دارند. همچنین دلایل دیگری همچون بررسی آبسه فیستول، ابعاد و تعداد آن میتواند ضرورت انجام آزمایش فیستولوگرافی را ایجاد کند. بنابراین در گام اول برای تشخیص و بررسی این موارد، انجام تصویر برداری از بدن بیمار الزامی است در نتیجه انتخاب بهترین مرکز سونوگرافی به بیمار کمک می کند تا به خوبی فیستول ها را بررسی کرده و نسبت به درمان آن اقدام کند. سونوگرافی طنین یکی از بهترین مراکز تصویربرداری در تهران است. جهت دریافت خدمات آن با کارشناسان ما در ارتباط باشید.
بیشتر بخوانید: ماموگرافی دیجیتال
نحوه انجام فیستولوگرافی
نحوه و چگونگی انجام فیستولوگرافی ممکن است یکی از سوالات بیماران مبتلا به فیستول باشد. در اولین اقدام برای انجام فیستولوگرافی پزشک از بیمار میخواهد که خوراکی یا مایعات مصرف نکند. چنانچه فرد به دارو یا ماده خاصی آلرژی دارد باید به پزشک خود اطلاع دهد در ادامه به مراحل و چگونه انجام این آزمایش اشاره خواهیم کرد.
- ابتدا بیمار باید روی تخت مخصوص دراز کشیده و آماده شود. اطراف مقعد با مواد مخصوص ضدعفونی شده و برای کاهش درد ممکن است از مواد بی حس استفاده شود.
- در مرحله دوم، رادیولوژیست از تجهیزات اشعه ایکس برای هدایت کاتتر به داخل مسیر فیستول و هدایت سوزنها استفاده میکند.
- در مرحله بعد مواد مربوط به کنتراست(مواد حاجب) وارد پوست فیستول میشود سپس دستگاه مربوطه به گونهای تنظیم میشود که بتواند فیستول را ببیند و در نتیجه تصاویری حاصل از اشعه ایکس دریافت میشود.
سوالات متداول
در صورتی که شما آزمایشگاهی و مرکز تصویربرداری پیشرفته و مدرن برای انجام فیستولوگرافی انتخاب کنید هزینه بیشتری باید پرداخت کنید. این هزینهها با توجه به روش تصویر برداری، نوع دستگاه، دستمزد پزشک و سایر خدمات مربوط به این عارضه تعیین میشود چنانچه بیماران دارای بیمه تکمیلی یا تامین اجتماعی باشند، ممکن است هزینههای پرداختی کمتر باشد.
فیستولوگرافی بدون درد و ناراحتی انجام میشود و یکی از روش های کاملا کم خطر و ایمن است. پس بیماران نباید، نگرانی از این بابت داشته باشند.
تمامی افرادی که هنگام اجابت مزاج احساس درد دارند، میتوانند برای تصویر برداری از کانال مقعدی خود فیستولوگرافی را انجام دهند.تنها ممنوعیت استفاده از این روش برای زنان باردار است. چرا که ممکن است اشعه ایکس دستگاههای فیستولوگرافی به جنین آسیب وارد کند.
نتیجه گیری
فیستولوگرافی یکی از روشهای درمان عارضه فیستول است در حال حاضر روش های جدیدی برای تشخیص و درمان فیستول مقعدی وجود دارد که اگر به موقع پیگیری شود از حاد شدن علائم و بروز عوارض جلوگیری میکند. فیستولوگرافی مقعدی بهترین گزینه پیشنهادی برای بررسی درد هنگام نشستن، درد هنگام اجابت مزاج و یا قرمزی و تورم در اطراف مقعد به شمار میرود.