دکتر اعظم غیبی / انواع سونوگرافی / سونوگرافی تعیین جنسیت
۹ دقیقه
تعیین جنسیت

سونوگرافی تعیین جنسیت

آنچه می خوانید...

سونوگرافی تعیین جنسیت معمولا در پایان سه ماهه اول و در سه ماهه دوم انجام می‌شود. این کار به بررسی روند رشد آناتومی جنین کمک بسیار می‌کند از همین رو می‌تواند هرگونه ناهنجاری جنینی را تشخیص داد. ما در این نوشته به طور مفصل در مورد سونوگرافی تعیین جنسیت صحبت خواهیم کرد پس تا انتهای این نوشتار همراه ما باشید.

بیشتر بخوانید: سونوگرافی بارداری

سونوگرافی تعیین جنسیت چیست؟

سونوگرافی تعیین جنسیت یک فرآیند تصویربرداری پزشکی است که برای تشخیص جنسیت جنین در دوره بارداری استفاده می‌شود. در این روش، امواج صوتی با فرکانس بالا به جنین فرستاده می‌شوند و سپس امواج بازتابی به دستگاه سونوگرافی برمی‌گردد. بنابراین تصاویری تشکیل می‌شود که به پزشک اطلاعاتی درباره‌ی جنسیت جنین ارائه می‌دهند.

زمان انجام سونوگرافی تعیین جنسیت

سونوگرافی تعیین جنسیت معمولاً در مراحل مختلف بارداری، به خصوص از هفته ۱۶ به بعد، انجام می‌شود. این روش به پزشک این امکان را می‌دهد که با دقت جنسیت جنین را تشخیص دهد و اطلاعات مربوط به رشد و سلامت جنین را نیز دریافت کند.

بیشتر بخوانید: سونوگرافی سقط جنین

معمولاً این سونوگرافی در هفته‌های ۱۸ تا ۲۲ بارداری انجام می‌شود. در این زمان، امکان مشاهده جزئیات بیشتری از جنین و اعضای جسمی او وجود دارد. سونوگرافی جنسیت می‌تواند به والدین اطلاعات مهمی در مورد جنسیت جنین نشان دهد. این تست نه تنها به تعیین جنسیت کودک کمک می‌کند بلکه به ارزیابی سلامت جنین نیز موثر است.

مزایایی سونوگرافی تعیین جنسیت 

سونوگرافی جنسیت با استفاده از امواج صوتی انجام می‌شود تا تصاویری دقیق از جنین و اطراف آن ایجاد کند. این تصاویر به پزشک این امکان را می‌دهد تا نحوه رشد و توسعه جنین را بررسی کرده و جنسیت آن را تعیین کند در ادامه به مزایای این نوع سونوگرافی اشاره خواهیم کرد: 

  • برخی از زوج‌ها از سونوگرافی تعیین جنسیت به عنوان یک فرصت برای آشنایی با جنسیت نوزاد و احساس مادرانه بیشتر در بارداری استفاده می‌کنند.
  • سونوگرافی تعیین جنسیت به پزشکان این امکان را می‌دهد تا هرگونه مشکل و عوامل نگران کننده را شناسایی کند و برنامه‌های مراقبتی را مطابق با این اطلاعات تنظیم کند.
  • در برخی موارد، ممکن است جنسیت جنین به دلیل ویژگی‌های فیزیولوژیک یا وضعیت قرار گیری جنین قابل تشخیص نباشد، ولی در اکثر مواقع، سونوگرافی جنسیت به خوبی می‌تواند این اطلاعات را فراهم کند.

بیشتر بخوانید: سونوگرافی بارداری دوقلو

مدت‌ زمان انجام سونوگرافی تعیین جنسیت

این سونوگرافی به طور معمول حدود ۱۵ تا ۲۰ دقیقه زمان می‌برد. اما گاهی عواملی مانند: وضعیت نامناسب جنین، اضافه وزن مادر و… مانع از مشاهده تصویر صحیح از جنین می‌شوند بنابراین ممکن است برای به دست آمدن تصاویر دقیق تر زمان انجام سونوگرافی افزایش پیدا کند.

نحوه انجام سونوگرافی تعیین جنسیت

در طول سونوگرافی تعیین جنسیت، مادر روی تخت مخصوص دراز می‌کشد. سپس سونوگرافیست شکم مادر را به ژل مخصوص آغشته می کند و در ادامه با کمک مبدل دستگاه اقدام به تصویربرداری از ناحیه شکم و رحم مادر می‌کند. تصاویر از جنین  ثبت‌شده و برای ارجاع به متخصص زنان و زایمان چاپ می‌شود.

بیشتر بخوانید: تشخیص بارداری پوچ با سونوگرافی

آمادگی برای سونوگرافی تعیین جنسیت 

پزشک متخصص مراحل آماده شدن برای سونوگرافی تعیین جنسیت را به مادر اطلاع می دهد و ممکن است از مادر بخواهد پیش از انجام سونوگرافی ۶ لیوان آب بنوشد تا مثانه پر باشد. این کار به مشاهده تصاویر واضح تر کمک می‌کند. همچنین شاید از مادر خواسته شود لباس مخصوص بیمارستانی به تن کند. این سونوگرافی بدون درد بوده و در مدت زمان ۳۰ دقیقه به پایان می‌رسد.

بیشتر بخوانید: سونوگرافی سه ماهه اول بارداری

نشانه‌های تعیین کننده در سونوگرافی تعیین جنسیت

پزشک در حین سونوگرافی برای تعیین جنسیت به دنبال نشانه های خاصی است تا از طریق آن دختر یا پسر بودن جنین را تشخیص دهد در ادامه به این نشانه‌ها اشاره خواهیم کرد:

تشخیص جنین پسر

تصور می‌شود، تشخیص جنین پسر از جنین دختر آسان‌ترباشد. اما در برخی مواقع این اتفاق به آسانی رخ نمی‌دهد. به‌ ویژه پیش از ۱۴هفتگی این امکان بسیار محدود است. در هفته‌های ۱۸ تا ۲۰ بارداری، تعیین جنسیت جنین پسر با این نشانه‌های که در ادامه به آن اشاره خواهیم کرد، امکان پذیر است.

علامت ساژیتال

هم جنین دختر هم جنین پسر دارای علامت ساژیتال هستند که با نگاه کردن به نیمرخ جنین قابل مشاهده است در پایین ستون فقرات بخشی بنام  بریدگی دمی وجود دارد. در جنین پسر، بریدگی دمی با زاویه ۳۰ درجه به سمت بالا است. 

علامت لاک‌پشت

علامت لاکپشت یکی از مواردی است که نشانده دهنده جنسیت جنین پسر است. پزشک نوک آلت تناسلی را که  از پشت بیضه‌ها بیرون زده ، مشاهده می کند. اما گاهی تشخیص آن دشوار است. سن مادر از عوامل موثر بر موقعیت قرار‌گیری جنین است.

نعوظ آلت تناسلی

جنین پسر حالت نعوظ را تجربه می‎کند در این حالت، تشخیص جنین پسر را به مراتب راحت‌تر می‌کند. 

جریان ادرار

حین سونوگرافی تعیین جنسیت گاهی جریان ادرار دیده می‌شود اگر جریان ادرار به سمت بالا باشد احتمال اینکه جنین پسر باشد بسیار است.

ناحیه تناسلی مردانه

مشاهده ناحیه تناسلی مردانه، شامل: آلت تناسلی، بیضه‌ها، کیسه بیضه در هفته ۱۸ تا ۲۰ بارداری امکان پذیر است.

تشخیص جنین دختر

تشخیص جنین دختر با دو نشانه امکان پذیر است  که در ادامه به آن اشاره خواهیم کرد: 

علامت همبرگر

به ظاهر لابیا و کلیتوریس در تصاویر سونوگرافی علامت همبرگر می‌گویند. 

علامت ساژیتال

در جنین دختر بریدگی دمی با زاویه ۱۰ درجه به سمت پایین  است.

با توجه به تمامی موارد گفته شده لازم تا حتما برای انجام سونوگرافی به بهترین مرکز سونوگرافی در تهران مراجعه کنید تا نتایج دقیقی را از تست بدست آورید.

۰۱:۰۲
truncate dir-rtl

سونوگرافی تعیین جنسیت در هفته چند بارداری انجام می شود؟؟

سوالات متداول

نتیجه گیری

نتیجه گیریسونوگرافی تعیین جنسیت یک فرآیند پزشکی است که اطلاعات جنسیت نوزاد را در اختیار والدین قرار می‌دهد. از این روش تصویربرداری به عنوان ابزاری برای مراقبت از سلامت جنین استفاده می‌شود. نتایج سونوگرافی به پزشک این اطمینان را می دهد که آیا اندام‌های بدن نوزاد به طور طبیعی در حال شکل گیری است یا نه. برای انجام سونوگرافی تشخیص جنسیت می‌توانید به مرکز سونوگرافی طنین مراجعه کنید تا از خدمات این مرکز بهره مند شوید.

لوگو دکتر اعظم غیبی

مرکز سونوگرافی و رادیولوژی طنین

دکتر اعظم غیبی
متخصص رادیولوژی، سونوگرافی، MRI و CT scan
فلوشیپ تصویربرداری پستان، زنان، بارداری
CERTIFICATION اکوکاردیوگرافی جنین و FMF انگلستان

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

14 + seventeen =